Masterprogram i juridik

En master i juridik (LLM, Master of Laws på engelska) är en akademisk påbyggnadsexamen som tilldelas efter att man fullfört utbildning och forskning på högre nivå inom ett specialiserat juridiskt område. Jurister kan ta en master i juridik för erhålla kompetens inom en specifik sektor, för att förbättra sina karriärmöjligheter eller för att bygga upp ett professionellt nätverk.

Några exempel på masterprogram i juridik är inom juridiska fält såsom IT, skatterätt, finansiella tjänster, internationell rätt, miljörätt och handelsrätt. Vissa universitet ger även studenterna möjligheten att utveckla sina egna specialiserade masterprogram särskilt anpassade efter studenternas professionella intresse. Masterprogram i juridik tar vanligtvis minst ett år att fullföra och medan vissa program i huvudsak består av forskning, kräver andra också deltagelse på kurser. Studenter på masterprogram i juridik kan förväntas att skriva en uppsats för att tilldelas sin masterexamen.

Mångfalden av olika LLM program kan vara överväldigande - men inte låt det stoppa dig! Börja söka genom att titta på de mest populära masterprogrammen i juridik som nämns här nedanför.

Nyligen tillagda LLM

SRH University Heidelberg

Master of Laws i internationell och jämförande företagsrätt

December 14, 2018
Moderna företag behöver djupt utbildade och välutbildade juridiska experter. Vårt program fokuserar på högt engagerade och kvalificerade studenter intresserade av en grundlig global förståelse av lagen och dess mekanismer för att samordna mänskliga interaktioner i moderna samhällen. Enligt begreppet en funktionell jämförelse av lagen koncentrerar sig studiepr… [+]ogrammet på viktiga frågor om modern företagsrätt, med inriktning på tysk, europeisk, angloamerikansk och kinesisk lag. Kandidater kommer att vara optimalt förberedda för internationella transaktioner, ledarroller i interkulturella team och för att möta utmaningarna i dagens globaliserade ekonomi. [-]

Sheffield Hallam University

LLM Tillämpade Mänskliga Rättigheter

December 11, 2018
Denna doktorsexamen ger grunden du behöver ange mänskliga rättigheter och avancerar din befintliga examen. Du kommer att täcka bredden av mänskliga rättigheter teori och öva och utbilda sig som en skicklig, kunnig och anställbar utövare.

University of Puerto Rico - Río Piedras

Master of Laws (LL.M.)

December 1, 2018
Master of Laws Program syftar till att utveckla advokater i principerna och förfarandena i rättssystemen i den angloamerikanska traditionen och civilrättsliga traditionen. LL.M. Den är utformad för ett (1) år av studier för att slutföra uppgiften, som kan förlängas med högst två (2) år av välgrundade skäl och består av 24 (24) kontakt timmar.… [+] [-]

Universitet i Sverige

Ändra plats

LLM

För att kunna praktisera juridik i USA och i många europeiska länder måste du ha en universitetsexamen i juridik och ta en rad olika prov, ofta kallade advokatexamen (the bar exam på engelska), för att visa din förståelse för juridik. De studenter som vill ta sin utbildning till nästa nivå kan fortsätta sina studier efter att de uppfyllt dessa grundläggande krav. Ett sådant tilläggsalternativ är en LLM, ett vanligt program för studenter som är intresserade av att jobba internationellt. Om du funderar på att ta en LLM så kommer mer information hjälpa dig att avgöra om detta gagnar dina karriärmål.

 

Vad är en LLM?

LLM står för Master of Laws-examen. Denna universitetsexamen i juridik väljs ofta av juridikstudenter som önskar erhålla ytterligare kunskap inom ett specifikt juridiskt område, så som immaterialrätt eller bankrätt.

LLM är en internationellt erkänd examen. I sig själv kvalificerar den inte studenten till att praktisera juridik i de flesta länder. Den används snarare som ett tillägg till kadidatexamen i juridik eller till juris doktor. För att kunna praktisera juridik måste studenten först ta en professionell examen och advokatexamen eller motsvarande. LLM är bara en tilläggsexamen som ger extra färdigheter.

Även om LLM-program erkänns internationellt så finns det inte någon specifik definition av ett sådant program. Detta betyder att en LLM från en skola i USA kan vara annorlunda än en LLM från Storbritannien. Ofta omfattar ämnena på programmet att undervisa utländska jurister i grundläggande rättspraxis i det specifika landet.

 

Fördelar med att ta en LLM

En LLM-examen är inte ett krav för att jobba som t.ex. advokat, men många firmor föredrar att jobba med studenter som erhållit en LLM. Inte bara indikerar det att studenten har specialiserad träning, men det visar också att studenten är genuint intresserad av juridik och av att jobba inom juridikens värld, och är redo att anstränga sig lite extra.

Precis som med de flesta påbyggnadsexamina så förbättrar en LLM en jurists löneutsikter. En del advokater har ökat sin lön med ca 7% efter att ha tagit en LLM. Detta är ingen garanti. då varje arbetsgivare har sina egna reglar om hur löneförhöjningar ska hanteras, men det är inte ovanligt att få ökad lön.

Som en internationellt erkänd examen kvalificerar LLM-program studenten till att arbeta under multinationella omständigheter. Firmor som ofta tar på sig internationella saker kan tjäna på att anställa jurister med LLM-examen, vilket innebär ökade jobbmöjligheter för studenterna. På grund av att världen krymper alltmer blir efterfrågan på jurister som kan jobba internationellt större och större, och LLM-examen hjälper till att fylla det behovet.

Jurister som planerar att flytta till ett annat land kan använda en LLM för att få rätten till att praktisera juridik i det nya landet. Bestämmelserna kring detta varierar stort, men på en del platser är en internationell juristexamen och det rätta LLM-programmet allt som krävs för att kunna ta advokatexamen och praktisera juridik. Ibland måste advokater gå ett helt program innan de kan gå upp till advokatexamen.

Dessa är några av de mer uppenbara fördelarna med att ta en LLM. En annan fördel, och en som får många att ta en LLM till att börja med, är möjligheten att utvidga sitt professionella nätverk inom ett specifikt juridiskt område. Människorna du möter i klassrummet, både lärare och studenter, kan senare i livet bli värdefulla nätverkskontakter.

 

Hur mycket kostar det att ta en LLM?

Att säga hur mycket en LLM kostar är svårt då varje universitet har sin speciella struktur för programmet. Inte bara det, men kostnaden kommer också variera från land till land, och den kommer variera beroende på om studenten går på ett heltidsprogram eller studerar på deltid. I USA kan en LLM-examen kosta mellan 30 000 och 50 000 USD – bara för undervisningsavgiften. Lägg till övriga kostnader, och studenten borde vara beredd att betala mellan 70 000 och 80 000 USD för en LLM. Detta kan låta som väldigt mycket, men du borde inte låta det avskräcka dig. Stipendier och lånemöjligheter kan hjälpa till att minska kostnaderna avsevärt.

 

Krav för att ta LLM

Om du funderar på att ta en LLM kommer det vara viktigt att förstå de grundläggande kraven som ställs. De flesta programmen kräver att studenterna först har en examen i juridik. Om programmet du har valt inte har detta krav så kommer det kräva en grundläggande examen inom ett annat relevant ämnesområde. Dessa program är ofta baserade på forskning, och kräver lite tid i klassrummet, även om det inte är ovanligt med lektioner. De flesta LLM-program kräver att studenterna skriver en avhandling för att visa vad de har lärt sig på programmet

 

Länder som erbjuder LLM-program

Historiskt sett erbjöds LLM i först och främst i engelsktalande länder, då dessa var de länder som använde sig av Bachelor- och Masterexamina. Men detta system har sedan spridit sig till flera europeiska och asiatiska länder, och en del länder, så som Finland, kräver faktiskt en LLM för att kunna praktisera juridik.

Om du är intresserad av att ta en LLM kommer du behöva bestämma vilket land som är bäst för dig. LLM-program återfinns i hela USA och Storbritannien. Kanada, många europeiska länder och flera länder i Asien erbjuder också LLM-program. Studenter tar oftast en LLM i det land de bor i eller i det land de önskar arbeta i. Tänk på att lektionerna kan undervisas på det språk som talas i landet.


Sorter LLM-examina

LLM-program finns tillgängliga inom många olika juridiska områden. Några av de mest populära är LLM i skatterätt och LLM i internationell rätt. Andra valmöjligheter inkluderar mänskliga rättigheterimmaterialrättmaritim rättbusinessbankväsenhälsafinans och internationell skatt. Corporate finance och fastigheter väljs också som LLM-fördjupningar.

För advokater som är intresserade av att maximera sin lönspotential och samtidigt öppna upp för internationella möjligheter är det förnuftigt att ta en LLM. Genom att hitta rätt program kan dessa advokater förbättra sin finansiella situation och sina jobbutsikter på så lite som ett år.