Université libre de Bruxelles - ULB

Inledning

Läs den officiella beskrivningen

Välkommen till Université Libre de Bruxelles!

BRUSSEL, EN STAD PÅ MENSSKALA

I hjärtat av Europa, bara 1h20 med tåg från Paris, 1h30 från Amsterdam och 1h50 från London och Köln, erbjuder Bryssel alla fördelar med en huvudstad och livskvaliteten i en stor och livlig stad. Bryssel är hem till alla större europeiska institutioner. Det är EU: s officiella plats och många andra politiska och ekonomiska beslutsfattande enheter och har ett växande antal företag, organisationer och internationella experter.

130714_Parliament2.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

Den långa traditionen med gästfrihet och utbyte i Europas grönaste huvudstad betyder att både besökare och invånare kan njuta av en bred mix av världsmat och musik, medan kulturgribbar kan välja bland en mängd museer och utställningar. Université Libre de Bruxelles eller ULB ligger i hjärtat av staden, och erbjuder också många kulturella, festliga och sportaktiviteter. Universitetsbiblioteken och omgivningarna är extremt attraktiva och ger precis rätt blandning av studier och fritid.

MULTIKULTURELL OCH INTERNATIONELL

Som ett mångkulturellt universitet med en tredjedel av studenter och forskare från utlandet är internationella relationer en daglig verklighet för Université Libre de Bruxelles, precis som staden Bryssel själv, en av världens mest kosmopolitiska städer. Samarbetet med universiteten från hela världen har intensifierats både inom utbildning och forskning, tack vare i stor utsträckning till de olika europeiska mobilitetsprogrammen. Utöver student mobility programs erbjuder universitetet olika integrerade program med utländska partners , inklusive gemensamma master- och doktorsexamen. Flera av dessa program har fått den prestigefyllda Erasmus Mundus- ackrediteringen.

130713_crf-l6ChT3mxlUYnWFiA6g.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

Den utåtriktade situationen med avseende på Europa och världen har resulterat i ett antal avtal, samarbeten och särskilda partnerskap med några av världens högsta universitet. Universitetet lanserade UNICA, ett nätverk av 45 ledande europeiska universitet som omfattar över en miljon studenter med många års erfarenhet på internationell nivå. Det är också en grundare av International Forum of Public Universities (IFPU).

Institutionens internationalisering förankras av följande:

  • Gränsöverskridande samarbete med regionen Nord-Pas-de-Calais (Lille)
  • En politik med föredragna partners att bygga gemensamma och långsiktiga aktiviteter med cirka tio institutioner (särskilt Oxford, Paris VI, Berkeley, Montreal, UBC i Vancouver, Fudan i Shanghai)
  • Flera specialiserade institutioner och centra, däribland Institut d'études européennes (Jean Monnet-forskargruppen), Solvay Brysselhögskolan, Folkhögskolan, Centrum för kanadensiska studier, Tjeckiska studier etc.
  • En transatlantisk dialog och öppnande till nya länder

Under åren, och trots begränsade resurser, har ULB kunnat upprätthålla sin kompetensnivå och uppfylla sitt offentliga och sociala ansvar. Universitetet tror att det kan hjälpa till att skapa en rättvisare och demokratisk värld genom att bidra med ett förtroendeförhållande, en kritisk dimension och den opartiskhet som krävs i en globaliserad värld

130716_GroupPhoto18.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

GRUNDBREKNINGFORSKNING

Fyra vetenskapliga Nobelpriser, en Fields Medal, tre Wolf Prizes och två Marie Curie-priser är ytterligare bevis på universitetets långsiktiga tradition av excellens.
Université Libre de Bruxelles är en aktiv medlem av forskningsområdet och är involverad i nästan 130 projekt som finansieras av det sjunde europeiska ramprogrammet. Under de senaste åren har den fått 7 startbidrag från Europeiska forskningsområdet (ERC) för att finansiera forskning inom medicin, ekonomi, matematik, sociologi eller statsvetenskap samt 2 avancerade bidrag inom konstgjord intelligens och fysik. Dessutom är universitetets institut för europeiska studier erkänt som ett europeiskt forskningscentrum Jean Monnet för sitt arbete med europeisk integration.

130715_fullsizeoutput_a64.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

Höga lärandestandarder

Université Libre de Bruxelles har 13 fakulteter, skolor och specialiserade institut som täcker alla discipliner, nära kombination av akademisk inmatning och forskning. Det erbjuder nästan 40 grundutbildningsprogram och 235 forskarutbildningsprogram . Det samarbetar också 20 doktorandskolor , med nästan 1600 doktorand pågår. Några av våra masterprogram är inriktade på tvärvetenskap, medan andra lägger större vikt vid internationella relationer genom europeisk mastergrad eller på flerspråkighet. Vi har också arbetat i nära samarbete med VUB (Vrije Universiteit Brussel - Bryssel flamländska universitetet) under ett antal år.

Humanism, individuellt ansvar ...

"Université Libre de Bruxelles baserar sin undervisning och forskning på principen om fri undersökning. Det postulerar, på alla områden, oberoende av dom och avslag på en myndighetsbaserad kunskapsuppfattning." (1: a artikel i stadgarna för ULB). Ett särskilt inslag i ULB: s undervisning är att erbjuda studenterna sin personliga frihet samtidigt som de ger dem det nödvändiga stödet. Det är upp till själva eleverna att utnyttja de möjligheter och de många former av stöd som är tillgängliga för dem: Universitetet är således en skolskola.

... och innovation

De mest slående innovationerna har introducerats på forskarnivå. Dessa program, av vilka vissa undervisas på kvällen och på helgerna, syftar särskilt till arbetande vuxna och baseras antingen på nyutvecklade sociala och ekonomiska behov (euro marknadsföring, företagsstyrning osv) eller på avancerad forskning (estetik och konstfilosofin, vetenskapens filosofi, bioinformatik mm). Nya och innovativa kurser av denna typ bygger sig på ULB: s långa tradition av ULB, samtidigt som den utvecklas vidare i nya riktningar.

130720_fullsizeoutput_92b.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

EN FOKUS PÅ LINGUISTISK OCH KULTURDIVERSITET

Som fransktalande universitet levereras de flesta av kurserna vid Université Libre de Bruxelles på franska. Ett växande antal magisterexaminer delas dock helt eller delvis på engelska. Universitetet erbjuder ett brett utbud av franska kurser före och under läsåret för att hjälpa sina internationella studenter att förbättra sina språkkunskaper.

EN KOMMITTIV UNIVERSITET

Université Libre de Bruxelles är fast besluten att ge alla chansen att fortsätta sina högskolestudier och har utvecklat en rad studentstödsinitiativ : t.ex. finansiellt och psykologiskt stöd, vägledning, franska klasser etc. Universitetet ger också universitetsstudier Stöd. Ett anmärkningsvärt exempel är ett stödprogram för undervisande gymnasieelever (Schola) som tilldelades UNESCO Comenius-priset .

Université Libre de Bruxelles har sedan dess grundande 1834 varit nära inblandad i den pågående debatten om kritiskt tänkande och frihet . Detta har inkluderat uppenbar motstånd mot diktaturer och andra nationalistiska missbruk, främjande av lika möjligheter och en rad andra sociala frågor. Efter att ha grundat en av de första icke-statliga organisationerna (CEMUBAC) har universitetet fortsatt att spela en aktiv roll i utvecklingsbistånd och internationellt samarbete.

Europeiskt och internationellt, välkomna en oberoende, engagerad och dynamisk, Université Libre de Bruxelles kan också räkna med sitt stora globala alumni nätverk (UAE), universitetets bästa ambassadörer. Baserat på principen om fri undersökning som postulerar självständigt resonemang och avslaget på all dogma har universitetet behållit sina ursprungliga idéer som en fri institution som är fast engagerad i försvaret av demokratiska och mänskliga värderingar.

130717_6KD5L3vvSv2OLljuT0Cncg.jpg

foto med tillstånd av Université libre de Bruxelles - ULB

Undersökningsfrihet och deltagande

Université Libre de Bruxelles baserar sin undervisning och forskning på principen om gratis utredning och har alltid gett sina elever möjlighet att spela en aktiv och deltagande roll i universitetslivet och i utvärderingen av den undervisning de får. Faktum är att principen om fri undersökning, som grundar sig på självständig bedömning och avslag på en myndighetsbaserad kunskapsbild, är fastslagen i universitetets stadgar.

Som ett resultat är ULB ett av de få belgiska eller till och med europeiska universitet där studenter är representerade i alla beslutsfattande organ. I samma anda har ett systematiskt lärarbedömningsförfarande varit i drift i över tjugo år och är baserat på elevernas egen bedömning av sina pedagogiska förmågor.

Platser

bryssel

Université Libre de Bruxelles

Address
Avenue Franklin Roosevelt 50
1050 Bruxelles

1050 bryssel, Belgien
Telefon
+32 2 650 38 72

Keystone-stipendium

Upptäck möjligheterna du får med vårt stipendium